Arayüzde Gezinme

Doğrudan animasyon oluşturmaya geçmeden önce, Earth Studio arayüzünü tanımak için birkaç dakikanızı ayırın. Arayüzde birçok farklı öğe vardır, ancak üç ana alana ayırdığınızda anlaşılması kolaylaşır: Görüntü Alanı (Viewport), Düzenleyici (Editor) ve Üst Çubuk (Top Bar).

Görüntü Alanı

Görüntü Alanı, Earth Studio'yla etkileşimde bulunacağınız ana alandır. Hem Dünya'da gezinmenin birincil yoludur hem de animasyon oluşturma işlemi sonucunda elde ettiğiniz görüntüyü canlı şekilde önizleyebileceğiniz yerdir.

Dünya'yı Keşfetme

Gezinmek basittir: Görüntüyü kaydırmak için küreyi tıklayıp sürüklemeniz yeterlidir.

Yakınlaştırmak ve uzaklaştırmak için farenin sağ tuşunu tıklayıp basılı tutarken sürükleyin veya fare tekerleğini kullanın.

Görüntü alanınızın merkezi etrafındaki bir yörüngede dönmek için, sürüklerken tuşunu basılı tutabilirsiniz. Bu size kameranızın yönü ve eğimi üzerinde ince ayar düzeyinde kontrol sağlar. Alternatif olarak, yönünüzü değiştirmek için ve eğiminizi ayarlamak için tuşlarını kullanabilirsiniz.

Bir konuma doğrudan gitmek istiyorsanız o konumu üst çubuktaki Arama alanına girin.

Earth Studio'da arama

Görünüm Seçenekleri

Görünüm menüsü (ekranın üst kısmındaki dosya çubuğundadır), görüntü alanınızı ayarlamanız için birkaç seçenek sunar.

Görünüm menüsü seçenekleri

Çoklu Görünüm

Görüntü alanlarının sayısını değiştirin. Bu size daha gelişmiş bir kamera kontrolü sağlar. Örneğin, Kamera görünümü görünür durumdayken kamera yolunuzu düzenleyebilirsiniz. Bununla ilgili daha fazla bilgiyi Çoklu Görünüm bölümünde bulabilirsiniz.

Önizleme Kalitesi

Oluşturucunun görüntü alanındaki kalitesini düşürün veya yükseltin.

Kılavuz Çizgiler

Yönergeleri görüntü alanında G tuşuyla gösterin veya gizleyin. Üç kılavuz türü arasından seçim yapın: Güvenli Kenar Boşlukları (Safe Margins) (yayın için yardımcıdır), Üçe Bölme (Thirds) (ideal kompozisyon için) ve Orta (Center). Bu seçenekler arasında geçiş yapmak için G tuşlarını kullanın.

Görüntü Alanı Maskesi

Görüntü alanındaki yan bindirmelerin şeffaflığını ayarlayın. Bu ayar, oluşturulduğunda kompozisyonunuzun sahip olacağı genişliği gösterir.

Mevcut 3D Şehirler

Mevcut 3D Şehirler harita yerleşimini etkinleştirin veya devre dışı bırakın. Mevcut 3D Şehirler bindirmesi etkinken oynatma performansının düşebileceğini unutmayın.

İzleme Noktaları

Mevcut izleme noktalarınızı görüntüleyip düzenleyebileceğiniz İzleme Noktaları panelini görüntüleyin veya gizleyin.

Düzenleyici

Görüntü alanının altında, animasyon için başlıca çalışma alanımız olan düzenleyici yer alır. Düzenleyicide sol tarafta Özellik Listesi, sağ tarafta Zaman Çizelgesi bulunur.

Arayüzdeki Düzenleyici

Özellik Listesi

"Özellikler", yerkürenin animasyon eklenebilecek öğeleridir (örneğin kameranın konumu veya dönüşü). Her özellik o anki değerinin ve bir animasyon karesi düğmesinin yanında görüntülenir. Özellikler işlevlerine göre gruplara ayrılmıştır.

Varsayılan olarak, Earth Studio iki özellik grubu görüntüler: Kamera Konumu ve Kamera Dönüşü. Dünya'yı kamera konumu ve dönüşü olmadan görüntüleyemezsiniz, bu nedenle her projede bu özelliklerin bulunması gerekir.

Özellik Ekle

Özellik Ekle (Add Attributes) menüsünden ilave özellikler ekleyebilirsiniz. Bu özellikler, gün batımı animasyonu oluşturmak için Günün Saati ve yakınlaştırma animasyonu için Görüntülenen Alan gibi göze hoş gelen efektleri etkinleştirir. Önemli özellikler hakkında daha fazla bilgi.

Özellikler menüsü

Zaman Çizelgesi

Earth Studio animasyonlar için geleneksel bir doğrusal zaman çizelgesi kullanır. Bu zaman çizelgesi yatay olarak karelerle ve dikey olarak izlerle (track) bölünmüştür.

Kareler zaman çizelgesinin üst kısmı boyunca eşit aralıklarla yerleştirilmiştir. Proje ayarlarında kareleri saniye olarak değiştirebilirsiniz. İzler bitişik oldukları özelliğe karşılık gelir. Bir özellik için animasyon karesi eklendiğinde izde görünür.

Yukarı ve aşağı kaydırmak zaman çizelgesi izlerini ve özellik listesini hep birlikte kaydırır. Zaman çizelgesinin altındaki kaydırma çubuğunu yeniden boyutlandırmak, zaman çizelgesi görünümünüzü yatay olarak belirli bir kare aralığına yakınlaştırır. Zaman çizelgesinin tamamını görüntüleyecek kadar uzaklaştırmak için kaydırma çubuğunu çift tıklayın.

Video Yer İmleci

Video yer imleci, projenin o anki aktif karesini gösterir. Oynatma sırasında video yer imleci, çalışma alanında soldan sağa doğru, oynatma kontrolleri tarafından tanımlanmış kare hızında ilerler.

Video Yer İmleci

Kareyi değiştirmek için video yer imlecini tıklayıp sürükleyebilir veya tuşlarıyla bir defada tek kare hareket ettirebilirsiniz. Bir defada beş kare geri veya ileri gitmek için ve tuşlarını kullanın.

Çalışma Alanı

Çalışma alanı, oynatmanın sınırlandığı kare aralığını tanımlar. Çalışma alanını ayarlamak için sarı tutma çubuklarını sürükleyebilirsiniz veya çalışma alanının başlangıcını ve sonunu video yer imlecinin o anki konumuna ayarlamak için sırasıyla B ve N tuşlarını kullanabilirsiniz.

Geçerli çalışma alanının ilk veya son karesine atlamak için ve tuşlarını kullanın.

Üst Çubuk

Üst çubuk, oynatma kontrollerini, çıktı araçlarını ve aramayı içerir.

Arayüzdeki Üst Çubuk

Oynatma Kontrolleri

Animasyonunuz hazır olduğunda, oynatma kontrolleri tarayıcıda canlı bir önizleme görüntüler.

Oynatma Modu

Video yer imleci çalışma alanının sonuna ulaştığında ne yapılacağını belirler. Varsayılan olarak oynatma tekrar en baştan başlar, ancak ping-pong moduna geçme (tersten oynatma) veya durma seçenekleri de vardır.

Kare Sayacı

O anki kareyi görüntüler. Kare sayacını tıklayarak kare ve saniye arasında geçiş yapabilirsiniz.

Anlık Görüntü

Dünya'da gezinirken, istediğiniz zaman o anki görüntüyü anlık görüntü olarak kaydedebilirsiniz.

Oluşturma

Animasyonunuz istediğiniz duruma geldiğinde sıra oluşturma işlemine gelir. Oluşturmayla ilgili ayrıntılı bilgileri burada bulabilirsiniz.